Noord-Drenthe aan zet voor schoner erf

In het Drentse deel van het werkgebied van Waterschap Noorderzijlvest is woensdag de aftrap gegeven voor het project 'Schoon Erf, Schoon Water' voor zowel akkerbouwers als melkveehouders.

Boeren en tuinders hebben in de afgelopen jaren grote slagen gemaakt in het verminderen van emissies van zowel nutriënten/mineralen als van gewasbeschermingsmiddelen. Zo is de emissie van verschillende stoffen naar het oppervlaktewater teruggedrongen en is het bewustzijn rond het omgaan met gewasbeschermingsmiddelen sterk toegenomen.

Ondanks alle inspanningen worden bij metingen van de kwaliteit van het oppervlaktewater toch nog regelmatig te hoge concentraties van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen aangetroffen. Beide kunnen onder andere door afspoeling vanaf het verharde erf in het oppervlaktewater terechtkomen.

Waterkwaliteit

Erfemissie is schadelijk voor de waterkwaliteit. Daarom is er nu ook in Drenthe, in het werkgebied van Waterschap Noorderzijlvest, een project 'Schoon Erf, Schoon Water' voor zowel akkerbouwers als melkveehouders.

De formele start van het project was woensdag op het akkerbouwbedrijf van Erik Emmens (rechts op de foto) in Zeijen. Hij vertelde welke plannen hij heeft voor het verminderen van zijn erfemissie. Onder anderen Carla Alma, bestuurder bij Waterschap Noorderzijlvest, en voorzitter Hans Mentink van LTO Noord-afdeling Noord Drenthe schetsten daar het belang van het project.

Volledige nieuwsbericht bekijken

Foto © Harry Tielman

Geplaatst op: 31 januari 2019

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten en analytische gegevens. U vindt meer informatie in onze Privacy statement.